Pinca

Pinca je tradicionalni proizvod koji je u Istri simbol Uskrsa i neizostavan je dio uskršnjeg stola, premda je u današnje vrijeme dostupna u trgovinama tijekom cijele godine. Nekada je pinca pečena na ognjištu za Uskrs bila neizostavan dio svakog domaćinstva, međutim zbog današnjeg načina života, užurbanog ritma i nedostatka vremena, sve je manje domaćinstava koja peku domaću pincu.

 

Proces izrade pince je dug i spor, i upravo on jamči kvalitetu proizvoda, no upravo zbog kompleksnosti izrade, pincu gotovo nitko sam ne radi kod kuće i time se gubi dašak tradicije. Da bi ljudi i dalje za Uskrs uživali u mirisima, aromama i okusima domaće pince, Brionka je odlučila sačuvati tradiciju te izrađuje pince po staroj istarskoj recepturi na tradicionalan način tj. ručno. Proces izrade pince, kako smo već rekli, je dug i spor, ali upravo zato imamo pincu koja nas okusom i mirisom vraća u djetinjstvo i podsjeća na minula vremena. Pinca se radi od teškog dizanog tijesta koje se dobije od brašna, jaja, šećera, mlijeka, masnoće, grožđica i arome. Sam proces izrade tijesta uključuje višestruka miješanja s produljenim fazama odmaranja tijesta između miješanja. Nakon što se tijesto zamijesi, ono se oblikuje u kuglu nakon čega slijedi fermentacija, odnosno, dizanje tijesta u komorama s povišenom vlagom i temperaturom. Po završetku procesa fermentacije, tijesto se premazuje jajima i reže na tri dijela te potom slijedi pečenje, hlađenje i pakiranje.

 

Tako pripremljena pinca, na tradicionalni način po autohtonoj recepturi, zadovoljava čak i najviše pekarske standarde. Brionkina pinca osvojit će vas bogatim okusima, a njene arome i mirisi će vas vratiti u djetinjstvo i pružiti vašim osjetilima razlog za zadovoljstvo cijele godine. Brionkinu pincu možete servirati za uskršnjim stolom, ali isto tako pincu možete pokloniti kao znak dobrih želja za Uskrs. Okusite i Vi kvalitetu i tradiciju domaće istarske Brionkine pince, dobitnice zlatne medalje za kvalitetu i uživajte u rapsodiji okusa i mirisa svakog zalogaja.

 

 

BRIONKA dioničko društvo za proizvodnju pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda

BRIONKA d. d.

Tršćanska 35, 52100 Pula

Matični broj: 03244024

Trgovački sud u Rijeci

KRISTIJAN ANIĆ

ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

HR2923600001102653944

©2018 d.istra