Novosti

Slatko i zdravo!

05.10 2017.


Potraga za novim proizvodima, oblicima i kombinacijama različitih sastojaka, naše slastičarske majstore dovela je do neodoljivih slatki i zdravih proizvoda:

Kolač od bundeve 120 g

U sočnom biskvitu ovog kolača nalazi se meso i koštice od bundeve, što ovom kolaču daje poseban okus i aromu. Bundeva je poznata kao namirnica oko 4000 godina , a potječe iz Južne Amerike. Još donedavno bila je na jelovniku naših djedova i baka, a danas se nažalost rijetko koristi u prehrani ljudi.  Njeno žuto - narančasto meso bogato je bjelančevinama i ugljikohidratima, a sjemenke su bogate mastima i sadrže sve esencijalne masne kiseline. Meso bundeve povoljno utječe na regulaciju probave, pomaže kod reumatskih tegoba, gihta, upale bubrega i žuči, snižava kolesterol, smanjuje bolove kod proširenih vena i dobro djeluje na kožu. Sjemenke pak pomažu kod otežanog mokrenja i problemima s prostatom, a ublažavaju i nedostatak željeza. Ovaj je kolač  izuzetno sočan, ugodnog okusa i arome bundeve, vrlo hranjiv i koristan za zdravlje odraslih i djece.

Pulska kocka 120 g

Osnovni sastojci ovog kolača su: mljeveni rogač, jabuka ribana, mlijeko, jaja, šećer i cimet. U mediteranskim zemljama rogač se kao namirnica koristi preko 4000 godina. Bogat je ugljikohidratima, a ima mali udio masti. Sadrži vitamine A, B, B2, B3 i D, te znatne količine minerala kalcija , fosfora,  kalija i  magnezija. Osim znatne količine antioksidanata koji djeluju protuupalno, sadrži tvari koje suzbijaju i ublažavaju mučnine i proljev, naročito kod djece. Jabuka kao jedno od najzdravijih voća ima veliku ulogu u ovom kolaču. Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Jaja kao zametak novog života sadrži mnoštvo tvari potrebnih za rast i razvoj čovjeka. Osim puno bjelančevina, minerala i vitamina jaja sadrže mnoge esencijalne tvari potrebne za pravilan razvoj ljudskog organizma. Nutritivna vrijednost mlijeka je odavno poznata, a od minerala sadrži natrij, kalij, magnezij, a najjači je izvor kalcija koji je važan za pravilan rast i razvoj kostiju kod djece. Mlijeko sadrži i jako važne vitamine kao što su: vitamin A, vitamin D i vitamin B12. Cimet je kao začin ukusan i aromatičan, ali on može biti koristan kod nekih tegoba kao što su: upale i infekcije, suzbija širenje leukemije i limfoma, smanjuje količinu šećera i kolesterola u krvi, poboljšava probavne smetnje i pospješuje rad mozga. Osim ovih izuzetno korisnih karakteristika ovaj kolač je ukusan, sočan i aromatičan, gdje su ugodno spojena tri okusa: rogač, jabuka i cimet. Kolač koji je na jelovniku vrlo često uz našu obalu i na kopnu.

Tradicija na vašem stolu