72 godine od pogibije pulskih radnika koji su čuvali strojeve i vlastitu egzistenciju

3. siječnja 1947. godine radnici tadašnjeg elektromlina „Sansa“ bili su odlučni u namjeri da spriječe otimanje vrijednih strojeva koji su trebali biti odvezeni u pulsku luku, odakle bi dalje nastavili prema Italiji. Svjesni kako upravo ti strojevi osiguravaju egzistenciju njima, njihovim obiteljima, prijateljima i sugrađanima,radnici su nesebično izložili svoja tijela i riskirali svoje živote.

 

Iako su u svojoj namjeri zapravo uspjeli, taj čin čak trojica pulskih antifašista platila su svojim životima, ranjeno je još osam drugih radnika, a taj događaj smatra se jednim od najistaknutijih antifašističkih pokreta u Puli. U sukobu s policijom poginuli su Puljani Lino Mariani, Antonio Salgari i Mario Lussi čija će žrtva uvijek ostati zapamćena.

 

Danas, nakon više od sedam desetljeća, na mjestu gdje su stradali, kod spomenika ispred Brionke gdje su otisnuta njihova imena, minutom šutnje počast su im odali brojni predstavnici sindikata, Grada Pule, antifašističke udruge te njihova rodbina, a položeni su i vijenci.

 

 

BRIONKA dioničko društvo za proizvodnju pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda

BRIONKA d. d.

Tršćanska 35, 52100 Pula

Matični broj: 03244024

Trgovački sud u Rijeci

KRISTIJAN ANIĆ

ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

HR2923600001102653944

©2018 d.istra